Martins Farm

Projects


Reproduction Projects


Several projects have been undertaken by us, for clients to recreate "lost" features based on original drawings / prints


Chinese style Pagoda for Woburn Abbey

This pogoda was reconstructed by the team at Martins, from the original plans designed by Humphry Repton. Although the rock garden was already constructed, the planned Pagoda for the top was never built. Following extensive renovations over the last couple of years, the rock garden is now completed, in the magnificent form, as it was originally intended. The Pagoda has been constructed from Accoya® timber and was installed by us in 2012.

"Woburn Abbey & Gardens are delighted to announce that the completion of a pavilion designed over 200 years ago has won the prestigious New Commission category of the 2012 Hudsons Heritage Awards" 30 November 2012"


                                                                                                     

Bridge - Southwell

Reconstruction at the Nottingham Trent University, Brackenhurst Campus near Southwell, this bridge is constructed in green oak and spans the pond by the boat house (originally thatched) and is based on the famous "Willow Pattern" pottery design.

Aviary for Woburn Abbey

The original Aviary was constructed in 1805, but unfortunately was dismantled during the war. In 2010 we were presented with a sketch from "Hortus Woburnensis" by James Forbes (1833), and asked to recreate the central aviary in green oak, with cedar shingle roofs. Once detailed drawings had been made the second challenge was to machine the heavy oak posts which were 16' feet tall. The aviary was installed during April 2011 and is now home to Woburns collection of Budgies along with Quail and Guinea Fowl.

   Addition to the Aviary 2018

As seen in the original picture above, the Aviary was flanked by two buildings, known as "Keepers Cottages", Our task in 2018 was to replicate these, which we did using an oak structure and shingle roofs.

Cone House for Woburn Abbey

  

2013 saw the recreation of the Cone House, again taken from pictures by Repton, we created this unique style building, and constructed it on original foundations and stone pads within the pond. Cones collected from conifer trees on the estate, are used for decoration.

Landscape Portfolio